Η εμβρυομεταφορά συνίσταται στην τοποθέτηση ενός εμβρύου εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, μετά από επαρκή ορμονική προετοιμασία του ενδομητρίου.

Η εμβρυομεταφορά αποτελεί το τελικό στάδιο της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν και πρόκειται για γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία, πρέπει να πραγματοποιείται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Μπορεί να πρόκειται είτε για «φρέσκο» έμβρυο, δηλαδή από τη γονιμοποίηση ωαρίων (που προήλθαν από την ωοληψία) 4 με 6 ημέρες νωρίτερα, είτε για μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου. Στην περίπτωση αυτή, το έμβρυο θα έχει κρυοσυντηρηθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενης απόπειρας εξωσωματικής γονιμοποίησης και αποψύχεται λίγες ώρες πριν από τη μεταφορά.
Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του κέντρου εξωσωματικής σε δωμάτιο που γειτνιάζει με το εργαστήριο, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από τη στιγμή που το έμβρυο βγαίνει από τον επωαστήρα στους 37 βαθμούς, μέχρι τη στιγμή που τοποθετείται ξανά στην κοιλότητα της μήτρας. Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι αποστειρωμένος και μιας χρήσης.

Αφού η ασθενής τοποθετηθεί στο εξεταστικό τραπέζι, ο/ η γυναικολόγος αποκαλύπτει τον τράχηλο της μήτρας με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα και σκουπίζει τις τραχηλοκολπικές εκκρίσεις με μια αποστειρωμένη κομπρέσα εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό. Το ή τα έμβρυα, που περιέχονται σε μια σταγόνα καλλιεργητικού μέσου, τοποθετούνται σε έναν εύκαμπτο καθετήρα που συνδέεται με μια σύριγγα με περίπου 3 mm αέρα. Το άκρο του καθετήρα εισάγεται στον τράχηλο και στη συνέχεια στην κοιλότητα της μήτρας. Συνήθως η διαδικασία αυτή εκτελείται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο για την τοποθέτηση του άκρου του καθετήρα στο ανώτερο τρίτο κομμάτι της κοιλότητας της μήτρας. Αφού ελεγχθεί η σωστή θέση του καθετήρα, ο/ η γυναικολόγος πιέζει το έμβολο της σύριγγας για να απελευθερώσει το έμβρυο (ή τα έμβρυα) στην κοιλότητα της μήτρας. Ο καθετήρας παραδίδεται και πάλι στον τεχνικό του εργαστηρίου, ο οποίος ελέγχει ότι δεν έχουν παραμείνει έμβρυα στο τοίχωμά του.

Με το παραπάνω στάδιο, η εμβρυομεταφορά ολοκληρώνεται. Δεν είναι απαραίτητη η ανάπαυση μετά την εμβρυομεταφορά, αν και αυτό γενικά προτείνεται. Αρκετές μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι η ανάπαυση δεν αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Έτσι, η επιστροφή σε μια κανονική ζωή (φυσικά χωρίς υπερβολές) είναι απολύτως δυνατή και μάλιστα συνιστάται.

Toute thérapeutique comporte des bénéfices mais aussi certains risques

Avant de commencer votre parcours en AMP il est important que vous preniez connaissances des
effets indésirables voire des complications possibles de nos traitements.